Kankina nugaros skausmas: kaip jį atpažinti ir įveikti?

Nugaros skausmas yra vienas dažniausiai pasitaikančių negalavimų, kuris pasireiškia įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau ypač dažnai – nuo 30 m. ir vyresniems. Nugaros skausmo priežasčių gali būti įvairių, tačiau verta žinoti, jog labai dažnai efektyviai pagelbėti sau galima ir be sudėtingo gydymo.

Kada skauda nugarą?

Dažniausiai nugaros skausmas pasireiškia maudimu. Labai dažnai sudėtinga patiems pasakyti, ar tai nugaros skausmas, ypač, jeigu jis nėra įprastas. Reikėtų žinoti, kad nugaros skausmas gali pasireikšti tiek vienoje jos dalyje, tiek kitoje – bet kur, kur yra nugaros slanksteliai.

Pavyzdžiui, pasitaiko atvejų, kad žmonės nežino, kaip atpažinti, ar skauda nugarą, ar inkstus. Reikėtų žinoti, kad daugelis inkstų ligų nesukelia nugaros skausmo. Todėl pasireiškęs skausmas nugaroje dažniausiai ir reiškia skaudančią nugarą. Tačiau retais atvejais, esant inkstų akmenligei, skausmas gali pasireikšti ir nugaroje. Tik tuomet jis bus nugaros apačioje, labiausiai – ties juosmeniu. Dažniausiai tokiu atveju skausmas paūmėja vakare. Jeigu skausmas juntamas nugaros viršuje, tai greičiausiai yra nugaros, o ne inkstų problema.

Kodėl skauda nugarą?

Nugaros skausmas gali pasireikšti dėl įvairių priežasčių. Žinoma, jog viena dažniausių yra nepakankamas judėjimas arba netinkamos pozos. Pavyzdžiui, jeigu dirbate sėdimą darbą ir mažai judate, po darbo dienos galite jausti nugaros skausmą. Be to, svarbu žinoti, kad nugaros skausmas gali pasireikšti ir dėl per didelio fizinio krūvio ar aktyvumo, kuris yra neįprastas Jūsų organizmui. Pavyzdžiui, nugaros skausmas gali atsirasti dėl sunkumų kilnojimo.

Taip pat nugaros skausmas gali kankinti dėl netinkamo gyvenimo būdo. Pavyzdžiui, jaučiate daug streso ir mažai miegate. Arba miegate nepatogioje pozicijoje. Taip pat nugaros skausmas gali pradėti kankinti nutukus ar turint viršsvorį.

Kaip gydyti nugaros skausmą?

Nugaros skausmas gali atsirasti ir dėl rimtesnių priežasčių. Pavyzdžiui, esant nugaros išvaržai, raumenų patempimui, stenozei, stuburo pakrypimui. Jeigu skausmas nugaros srityje jaučiamas ilgą laiką ir netgi pereina į koją, reikėtų kreiptis į medikus. Taip pat ir tais atvejais, kai nugaros skausmas ima bloginti gyvenimo kokybę, kai jis kankina net ramybės būsenoje ir nepadeda mankšta, nugaros stiprinimo pratimai ar net nuskausminamieji vaistai. Tik atlikus reikalingus tyrimus, medikas galės nustatyti konkrečią diagnozę, dėl kurios atsirado skausmas ir paskirti reikalingą gydymą.

Kaip atsikratyti nugaros skausmo be gydymo?

Daugeliu atveju nugaros skausmas yra laikinas nepatogumas ir jį labai lengvai galime įveikti patys. Štai keli patarimai, kaip stiprinti nugarą ir kaip elgtis, kad nugaros skausmas nekankintų arba pasišalintų.

  • Prižiūrėkite laikyseną. Jeigu dirbate sėdimą darbą, prižiūrėkite savo laikyseną. Jeigu tai atrodo sudėtinga, naudokite specialias kėdes laikysenai gerinti, masažinius kilimėlius, kurie padėtų stiprinti nugaros raumenis ilgai sėdint.
  • Užsiimkite pratimais. Labai svarbu nuolat stiprinti nugaros raumenis Tai galite daryti tiesiog namuose. Pavyzdžiui, pasitelkę akupresūrą, kuri yra vienas efektyviausių būdų lengvai ir greitai atsikratyti nugaros skausmo namuose. Kasdien atlikite nugaros stiprinimo pratimus ant akupresūrai pritaikyto masažinio kilimėlio ar specialios pagalvės ir pamatysite, kaip tai efektyvu – nugaros skausmas pasišalins, jausitės geriau.
  • Lankykite masažą. Pajutus nugaros skausmą patariama apsilankyti masažo salone. Masažas padeda suaktyvinti kraujotaką, atpalaiduoja raumenis. Jeigu neturite laiko, kada nueiti į masažo salona, galite atlikti masažą namuose. Viena iš efektyvesnių masažo rūšių yra akupresūrinis masažas, kuris intensyviai padeda malšinti nugaros ir raumenų skausmus.
  • Aktyviai gyvenkite. Jeigu norite pamiršti nugaros skausmą, darykite daugiau pertraukėlių dirbdami, dažniau išeikite pasivaikščioti ir stenkitės labiau aktyvinti savo kasdienes veiklas.
  • Būkite geros nuotaikos. Gal skamba keistai, tačiau stresas sukelia daugybę problemų mūsų gyvenime. Kartais net nepagalvojame, tačiau ir daug skausmo iššaukia būtent stresinės situacijos. Jeigu norite būti sveiki, stenkitės ne tik aktyviai gyventi, bet ir saugoti save nuo streso. Pamatysite, kad tuomet ir judėti norisi daugiau, ir valgyti sveikiau. O tuomet ir jausitės geriau, ir nugaros skausmas rečiau kankins.

Share this post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


0
    0
    Jūsų Krepšelis
    Jūsų krepšelis tusčiasGrįšti į parduotuvę