Pakulnės – profilaktika esant skausmui kulne

Pakulnės – profilaktika esant skausmingoms kulno ataugoms

Dažna kulno skausmo priežastis – kulno ataugos, dar kitaip vadinamos „kulno pentinais“. Dėl to tampa sudėtinga vaikščioti, jaučiamas skausmas, diskomfortas kulno srityje. Kulno ataugos susiformuoja esant pėdos lėtiniam uždegimui, mediciniškai vadinamas planitariniu fascitu.

Dažniausiai su šia problema susitvarkoma ne chirurginiu būdu, tačiau jaučiant panašius skausmus būtina kreiptis į gydytoją, kuris atlikęs tyrimus nustatys, ar skausmą jaučiate dėl kulne esančių ataugų, taip pat nustatys gydymo eigą.

Fizinės medicinos ir reabilitacijos priemonių taikymas, kai kurių specialistų teigimu, – pakankamai efektyvūs būdai sprendžiant šias problemas. Tokios priemonės, kaip pavyzdžiui, pėdos-blauzdos tempimo pratimai (kineziterapija), pėdos įtvarai, fizioterapija (smūginės bangos terapija, krioterapija ir t.t.), profilaktikai puikiai tinka ir pakulnės.

Kaip elgtis esant skausmingoms kulno ataugoms (pentinams):

*Rekomenduojama rinktis patogią ortopedinę avalinę su minkštomis pakulnėmis. Jeigu nenorite keisti savo turimos avalinės, galite naudoti specialias spaudimą kulnams sumažinančias pakulnes;

*Jeigu turite antsvorio problemų, mažinkite savo kūno svorį;

*Stenkitės kuo mažiau stovėti;

*Darykite pėdos ir blauzdos raumenų tempimo pratimus;

*Darydami pratimus, mankštindamiesi, darykite tai ne ant kieto pagrindo;

*Jeigu įmanoma nevaikščiokite basomis ant kieto pagrindo, pavyzdžiui, plytelių;

*Nešokinėkite, venkite sporto, kuriame reikia šokinėti ir su smūgio jėga nusileisti ant pėdų, nes taip didinama apkrova kulnui.

PAKULNĖS – KAIP JAS NAUDOTI

Plantarinis fascitas nėra lengvai išgydoma liga, bet paūmėjimai įveikiami gana lengvai. Jis gydomas kompleksiškai – skausmą bei uždegimą malšinančiais vaistais, fizioterapijos procedūromis. Taip pat į batus yra dedami specialūs ortopediniai vidpadžiai, pakulnės, pakeičiantys atraminį paviršių ir nuimantys svorį nuo kulno.

Pakulnių būna įvairių – silikoninių, odinių ir panašiai. Silikoninės pakulnės absorbuoja smūgį, atsirandantį vaikščiojant ar sportuojant ar net visiškai panaikina skausmą esant skausmingoms kulnų ataugoms. Mėlyna silikoninės pakulnės sritis yra ypatingai minkšta, o tai leidžia pajausti dar didesnį komfortą judant. Šios pakulnės rekomenduojamos kenčiantiems pėdų, kulnų skausmus, mėgstantiems ilgus pasivaikščojimus ar norintiems  išvengti kojų nuovargio sportuojant. 

Silikoninė pakulnės rekomenduojamos esant: kulnų ataugoms (pentinams); achilo sausgyslės uždegimams; pado fascijos uždegimui; nuospaudoms; kelių, nugaros skausmui.

Taip pat galima naudoti ir kieto pagrindo pakulnes dengtas natūralia oda. Jos padeda išlaikyti taisyklingą pėdų padėtį, pakelia kulną, mažina Achilo sausgyslėms tenkantį krūvį.

Share this post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


0
    0
    Jūsų Krepšelis
    Jūsų krepšelis tusčiasGrįšti į parduotuvę