Kulno skausmas: priežastys ir sprendimo būdai

KULNO SKAUSMAS: KAS TAI

Kulnų skausmas yra vienas labiausiai paplitusių pėdų skausmo tipų, kuriuos patiria žmonės. Nors yra daug priežasčių, kodėl jaučiamas skausmas kulno srityje, tačiau yra dvi pagrindinės – kulno ataugos ir plantarinės fascijos uždegimas, mediciniškai – plantarinis fascitas.

Plantarinis fascitas – tai kulno kaulo skausmus sukelianti būklė, tiksliau – stipraus, storo, fibrozinio raiščio, jungiančio kulnakaulį ir pėdų priekį, uždegimas. Tokį kulno skausmą dažniausiai jaučiate rytais, kai žengiate pirmuosius žingsnius išlipę iš lovos arba po ilgesnio poilsio. Plantarinį fascitą žmonės dar vadina „kulno pentinais“. Pentinai – tai kaulinės išaugos, susiformavusios ant kulnikaulio po uždegimo.

Kulno ataugos – tai netaisyklingas kaulo augimas, kuris sukelia skausmą ir uždegimą po kulno kaulu. Tokį skausmą dažniausiai jaučiate, kai ant pėdų atsistojate visu savo kūno svoriu. Dėl šios priežasties jums gali būti sudėtinga atlikti mankštą ar  kitaip sportuoti.

Kadangi tiek plantarinis fascitas, tiek kulno ataugos sukelia kulno skausmą, gali būti sudėtinga nustatyti, kuri iš šių priežasčių jums sukelia pėdų skausmus. Labai svarbu atsiradus tokiems skausmams pasikonsultuoti su gydytoju.


KAS SUKELIA PLANTARINĮ FASCITĄ

Raiščio, jungiančio kulnakaulį ir pėdų priekį, (plantarinės fascijos ) pagrindinė funkcija – palaikyti pėdos skliautą, dėl to pėda gali tinkamai atlaikyti spaudimą, kai stipriau ją statome ant žemės. Ši pėdos dalis taip pat atsakinga už pėdos apsaugą nuo sužalojimų, įvairių traumų, kai jūsų pėda patiria intensyvesnį krūvį. Plantarinė fascija taip pat padeda paskirstyti jėgą jums vaikštant ar bėgant. Fascijos uždegimą ir skausmą sukelia traumos ir perkrova. Dažnai būna, kad fascija įplyšta ir tada toje vietoje susiformuoja pentinai.

Iš pradžių galite justi nestiprius, maudžiančius skausmus žengiant pirmus žingsnius. Toks skausmas aprimsta, tačiau ima kartotis ilgiau stovint ar vaikštant, o negydomas vis labiau intensyvėja, uždegimas gali pereiti į chroninį, gali pakisti eisena, atsirasti problemų ir kituose sąnariuose, stubure.

Tokius fascijos skausmus patiria apie 10 proc. žmonių. Dažniausiai plantarinė fascija pastebima vidutinio amžiaus žmonėms, kulno skausmais dažniau skundžiasi moterys turinčios antsvorį, nemažai laiko vaikštančios ar stovinčios ant kieto pagrindo, taip pat žmonės, turintys plokščią pėdą ar aukštą keltį.

Plantarinis fascitas dažnai yra paplitęs tarp tokių profesijų, kur žmonėms reikia daug stovėti ant kojų, pavyzdžiui, pardavėjų, pardavimų vadybininkų, slaugytojų ir panašiai. Ypač tai aktualu plokščias pėdas turintiems žmonėms. Kietos grindys, pagamintos iš plytelių, medžio ar betono ypatingai kenkia plokščioms pėdoms, nes tuomet dar labiau padidėja spaudimas pėduose. Kai turite plokščius pėdų lankus, kiekvieną kartą stovint ar einant raištis yra priverstas išsitempti daugiau negu įprasta. Toks pernelyg raištį tempiantis judesys ilgainiui jį pažeidžia ir blogina pėdos būklę.

Pėdų skausmo rizika taip pat padidėja, jeigu turite antsvorį, nes tuomet padidėja pėdos spaudimas. Dėl to pėdos skliautas ilgainiui išplokštėja, o tai padidina pėdos raiščio įtampą ir sukelia uždegimą.

KAIP IŠSIVYSTO KULNO ATAUGOS

Kulno ataugų simptomai yra uždegimas ir jautrumas po kulno kaulu, ypač fizinės veiklos metu. Galite jausti ir nedideli skausmą, ir labai intensyvų, kai kuriais atvejais gali kilti sunkumų atliekant fizinę veiklą, pavyzdžiui vaikščiojant, bėgiojant, sportuojant.

Pasikartojantis kulno įtempimas dėl vaikščiojimo, bėgimo ar šokinėjimo, ypač ant kietų paviršių, po kulno kaulu gali iš lėto sudaryti kulno ataugas. Šią įtampą dar labiau apsunkina per ankšti ar siauri batai, nes tuomet kulnas patiria dar didesnę įtampą. Įtampą kulne padidina ir pernelyg iškeltas kulnas ar nešiojami aukštakulniai. Jie taip pat gali turėti poveikį pėdų mobilumui, laikysenai.

KAIP ATSIKRATYTI KULNO SKAUSMO

Vaistai ir kremai

Norint atsikratyti ar sumažinti pėdų, kulno skausmus yra naudojamos įvairios priemonės. Kai kurie žmonės išbando įvairius skausmą malšinančius metodus. Manoma, kad priešuždegiminiai vaistai yra naudingi, nes jie greitai sumažina pėdų skausmą. Tačiau dauguma vaistų gali tik laikinai numalšinti skausmą, todėl jie yra neveiksmingi ilgalaikėje perspektyvoje.

Nedidelį kulnų skausmą kartais galima mažinti ir skausmą malšinančiais pėdų kremais ar losjonais, kurių galima įsigyti daugumoje vaistinių. Tai gana nebrangus būdas sumažinti kulno skausmą.

Pratimai pėdoms, šaldymas

Malšinant pėdų ir kulnų skausmus svarbu ir poilsis, ledo terapija, pėdų masažas. Skausmui šiek tiek praeinant būtų naudinga atlikti tempimo  ir pėdų stiprinimo pratimus, kad sustiprintumėte pėdų išlinkimus. Reikia vengti šokinėjimo, ilgo stovėjimo, vaikščiojimo ar bėgiojimo. Skaudančiai sričiai padeda ir šaldymas. Kulną galite šaldyti po 15-20 min. 3-4 kartus per dieną.

Pėdų pratimai, tokie kaip golfo ar masažinių kamuoliukų ridenimas per pėdas, gali padėti pagerinti kraujotaką ir sumažinti skausmą kulno ir pėdos srityse. Tai paprastas pratimas, kuriam nereikia daug. Patogiai įsitaisę, švelniai ridenkite golfo ar masažinį kamuoliuką per pėdą 2–5 minutes, taip pat sukite kulno srityje.

Vidpadžiai

Reikiamą atramą galima palaikyti ir dėvint specialius vidpadžius nuo kulno skausmo. Tokie vidpadžiai padeda palaikyti tinkamą pėdų atramą. Šie vidpadžiai taip pat padeda išvengti plokščių pėdų, silpnėjančio pėdos išlinkimo, sumažina apkrovą kulnui, taip padėdamas jam atsigauti.

Tinkamai parinkti vidpadžiai padeda pagerinti pėdų amortizacines savybes, stiprina pėdų išlinkimus. Tai puikus būdas ir paskirstyti spaudimą pėdose, kad sumažina įtampą skausmingose vietose. Tinkami vidpadžiai kulno skausmui malšinti yra ilgalaikis pėdų skausmų gydymas.

Pakulnės

Skaudančių kulnų simptomus malšinti taip pat padeda įvairios pakulnės, dedamos į jūsų nešiojamą avalinę. Pakulnės rekomenduojamos po operacinio gydymo, esant Achilo sausgyslės uždegimui, ankščiau minėtam plantariniui fascitui („Kulno pentinams“), bursitui, kulno skausmams.

Pakulnių yra įvairių rūšių su tam tikromis savybėmis. Pavyzdžiui, silikoninės (gelinės) pakulnės absorbuoja smūgį atsirandantį vaikščiojimo ar sporto metu ir sumažina ar net visiškai panaikina skausmą esant skausmingoms kulnų ataugoms „kulno pentinams“. Mėlyna pakulnės sritis yra ypatingai minkšta, o tai leidžia jausti dar didesnį komfortą judant. Šios pakulnės rekomenduojamos kenčiantiems pėdų, kulnų skausmus, mėgstantiems ilgus pasivaikščiojimus ar norintiems  išvengti kojų nuovargio sportuojant.

Pavyzdžiui, pakulnė su latekso putomis naudojama sergant kulno ir kelio sąnario ligomis. Jie gerai sugeria smūgius, sumažina Achilo sausgyslės ir klubų sąnarių apkrovą vaikštant. Jie taip pat reguliuoja bato kulno aukštį, neleidžia kulniukams trintis ir batams spausti.

Į pagalbą galima pasitelkti ne tik pakulnes, bet ir odinę kulno apsaugą, kuri apsaugo kulnus ir pritaiko batus prie jūsų pėdos, taip pat apsaugo nuo skausmingų kulnų įbrėžimų ir pėdos pasislinkimo bate, kai jūs vaikštote.

Jautrias ir skausmingas pėdas taip pat padeda apsaugoti kojinės su geline kulno apsauga. Tokios kojinės paskirsto spaudimą kulne taip užkirsdamos kelią deformacijai ir kulno perkrovai. Dėl to sumažėja skausmas, kurį sukelia jūsų nešiojami batai. Kojinės su geline kulno apsauga suminkština kulno dalį, taip apsaugodamos nuo epidermio įbrėžimų, kurie jūsų pėdas padaro jautrias ir skausmingas. Tokiose kojinėse esanti gelio danga taip pat apsaugo nuo epidermio sudirginimo ar kulno odos skilinėjimo.

SVARBU – KOKYBIŠKA AVALYNĖ

Norint sumažinti skausmus pėdoje ir kulno srityje, tiek jiems praėjus, svarbu dėvėti tinkamą kokybišką avalynę, galima naudoti žiedo formos įdėklus į batus ar vidpadžius, kurie sumažina spaudimą į pažeistą sritį. Svarbu tęsti fizinius pratimus – mankštą, kuri atstato ir palaiko pėdos lankstumą bei efektyviai apsaugo nuo uždegimo ir skausmo paūmėjimo.

Priemonės padedančios įveikti kulno skausmus

Share this post

Komentaras

  • Virginija Reply

    Man 63 m. Sveriu 120kg. 2023m.vasarą iš miesto nuvažiavau į tėviškės kapinaites. Po jų ėjau pas draugę į svečius apie gerą puskilometrį ir dar nešiau sunkų krepšį lauktuvių. Grįžusi namo, naktį pajutau stiprų dilgčiojimą kulne. Atsikėlusi jau nebegalėjau priminti kulno. Buvo nustatytas plantarinis fascitas po antro tyrimo echoskopu. Pirmasis buvo rentgenograma (nors tvirtinau,kad jokių lūžių neturėjusi). Padas degė. Norėjosi dėti kažką šalto, bet šeimos gyd.liepė padą mirkyti šiltame vandenyje su druska. Po šių procedūrų pagerėjimo nebuvo. Vaikščiojau tik ant pirštų negalėdama priminti kulno. Praėjo pusmetis. Po gydymo kulnas vis dar karštas, bet skauda mažiau ir galiu priminti. Nešioju gelio kulninukus. Nusipirkau avalynę minkštu padu.

    2024-01-23 at 04:00

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


0
    0
    Jūsų Krepšelis
    Jūsų krepšelis tusčiasGrįšti į parduotuvę